Eerste decennium aan boord van de Zeezwaluw

Hoe was het ook alweer?eerste_decenium2

Het is alweer 10 jaar geleden dat we na jarenlang voorbereiden, ons huis verkochten, banen opzegden en auto’s inleverden, om met slechts 1 sleutel verder door het leven te gaan. De sleutel van onze droomtoekomst: “Aan boord van de Zeezwaluw wonen en met haar de wijde wereld intrekken”

Hoe lang gaan we reizen?

De gedachte is zo lang als het leuk blijft. In elk geval na de eerste 3 maanden evalueren om te zien of deze nieuwe manier van leven en reizen, een hele nieuwe levensstijl dus, echt wel zo leuk is als we hadden gedacht of dat het toch meer iets is voor 4 weken vakantie. eerste_decenium3De afspraak was en is nog steeds, dat wanneer één van beiden de nieuwe situatie niet plezierig (meer) vindt, we terug zullen gaan en een nieuwe start aan de wal maken. Niet als spijtoptanten met een illusie armer maar als tevreden mensen met een mooie ervaring rijker. Er zijn meer dan 120 maanden voorbij gegaan en we hebben nog steeds geen echte evaluatie gehad zoals dat gebruikelijk was/is in een werksituatie, met minnen en plussen. Eigenlijk zijn we vanaf de start in maart 2002 soepeltjes van een gevoel van vrijheid en vakantie naar een heerlijk aangenaam en een verantwoord live-aboard levenswijze gegroeid.

Hoe vrienden en familie in Nederland het vinden?

eerste_decenium4Het live-aboard leven voor elke vertrekkende zeiler is verschillend in; boot, duur, doel en budget. Zo zijn ook de reacties van familie en vrienden heel vaak alleen zwart–wit. Van “geweldig” tot “waar ben je in godsnaam mee bezig”! Bij ons waren de reacties niet veel anders. Bij ons speelt de emotionele belasting van achterblijvende oude ouders of kinderen en kleinkinderen niet. Onze ervaring is dat dit meestal de cruciale factor (de magneet) is in de beslissing t.a.v. de duur van wegblijven of het onverwacht en/of vaak terug moeten vliegen naar Nederland.

eerste_decenium5Doordat internet en email de afgelopen jaren met sprongen vooruit zijn gegaan, is in-contact blijven met familie, vrienden en bekenden eenvoudig en snel. Door het bijhouden van een website en het schrijven van reisverhalen over onze tochten hebben de thuisblijvers toch een idee hoe ons leven verloopt en waar we wat beleven. Regelmatig komen ook e-mails binnen met belevenissen van de thuisblijvers zodat ook wij op de hoogte blijven van het reilen en zeilen aan het thuisfront.

Daarnaast hebben we hele leuke ervaringen met familie en vrienden die hun kans schoon zien om in de winter ons ergens op een interessante plek te komen opzoeken. Op deze wijze krijgen al lang bestaande vriendschappen of familierelaties een extra dimensie.

Vanuit een voor de bezoekers geheel andere omgeving en leefsituatie wordt het bezoekende land geëxploreerd en maken ze kennis met het leven van de andere live-aboards op de winterplek. Gesprekken van familie en vrienden met de andere live-aboards, die ook hun oude sociale leven en status achter zich hebben gelaten om te doen wat ze graag willen. Het geeft hen vaak meer inzicht in het “waarom” en ook hoeveel mensen tegenwoordig voor kortere of langere tijd als live-aboards doorbrengen.

Wat het leven van een live-aboard is?

Voor ons is dat altijd nieuwsgierig zijn én blijven om andere landen, mensen en culturen te leren kennen. Zelfstandig zijn en nieuwe vaardigheden leren evenals omgaan met onverwachte situaties zijn een wezenlijk onderdeel. Zeilend reizen is niet altijd feesten en vrijheid-blijheid maar regelmatig ook hard werken zoals; 3op-3-af wachtlopen tijdens langere reizen, ook als je zeeziek bent. Of hard werken tijdens onderhoudsperiodes als de boot op de kant staat. Onverwacht slecht weer, met veel harde wind, regen of stormen zijn iets waar je je zorgen over maakt, net als onverwachts materiaalpech als je onderweg bent. Dat alles moet je zo goed en zo kwaad mogelijk doorstaan en handelen zoals het komt.eerste_decenium6

Accepteren dat het leven aanboord van een zeilboot anders verloopt dan leven in een huis met alle moderne faciliteiten, waar onuitputtelijke hoeveelheden water uit de kraan lopen en volop elektriciteit voor alle denkbare dagelijkse hulpmiddelen heel gewoon zijn. Aan boord worden water en diesel meestal in jerrycans aangesleept als je ten anker ligt. Het is tijdrovend en zwaar werk evenals het inkopen van grote hoeveelheden boodschappen zonder de beschikbaarheid van een auto, maar het hoort nu eenmaal gewoon bij het dagelijks leven van een live-aboard.

Maar een groot voordeel is en blijft de mogelijkheid om elke dag opnieuw weer te kunnen bepalen of je blijft waar je bent, of verder gaat naar een nieuwe bestemming, heel ver weg of gewoon dichtbij.

Wat is bijzonder?

Het steeds weer in een onbekende omgeving aankomen waar je nieuwe mensen leert kennen en snel vrienden maakt. Altijd in landen verblijven waar geen Nederlands wordt gesproken, is soms vermoeiend maar vaak onverwacht heel erg leuk. Een bemoedigend lachje als we de landstaal van dat moment proberen te spreken of het onverhoeds aangesproken worden in het Nederlands omdat die persoon daar gewoond en/of gewerkt heeft.eerste_decenium7

Het leren kennen van de cultuur en historie van een land en volk gaat dieper als er de tijd voor genomen kan worden. Je kiest dan voor de mogelijkheid om wat langer op 1 plek te blijven en steeds belangstelling tonend ga je actief op onderzoek uit. Ontmoetingen met onbekenden resulteren soms in een spontane uitnodiging om een familiefeest bij te wonen tijdens een speciale feestdag van dat land of gewoon een gezellige BBQ-bijeenkomst op het strand. Soms nemen volslagen onbekende lokale zeilers je een dagje mee uit om je te laten kennismaken met hun land.

Daarnaast blijkt de zeilende live-aboard gemeenschap frequent onverwacht klein, doordat je bekende schepen op een ankerplaats of in een jachthaven weer tegenkomt of je maakt kennis met vrienden van vrienden die gewoon even een praatje komen maken omdat ze de naam van je schip herkennen. Nieuwe vriendschappen ontwikkelen zich soepel omdat het meestal gelijkgestemde zielen zijn en gaan daardoor ook vlug de diepte in zodra het klikt.

Zijn er helemaal geen negatieve ervaringen?

Natuurlijk zijn er lastige of minder gelukkige momenten (bijvoorbeeld de evacuatie in Fiumicino of  de overvliegende raketten uit de Gaza-strook) in het leven van een live-aboard. Echter we noemen ze geen negatieve ervaringen maar “uitdagingen” opzoek naar een oplossing of situatie om verder te kunnen”. Neem nu de simpele afhandeling van het vernieuwen van de paspoorten als je in het buitenland bent, duur 6 weken. Of het helemaal niet mogelijk zijn van het verlengen van een rijbewijs vanuit heteerste_decenium8 buitenland. Altijd wordt wel een passende oplossing gevonden maar het kost veel tijd in het uitzoeken wat, hoe en waar. Ook het elke keer weer in een nieuwe omgeving uitzoeken waar de supermarkt zit of de watersportzaak omdat je iets nodig hebt wat kapot is of aan vervanging toe. Altijd is het; “Is er zo’n winkel? Waar? Hoe kom ik daar? Heeft die wat we zoeken en wat kost het dan”?

Tijdrovend en niet altijd met als uitkomst de oplossing zoals je die voor ogen had of wilde. Maar niet voor niets is de uitdrukking: “Roeien met de riemen die je hebt”

Vinden we het live-aboard leven na het eerste decennium nog steeds leuk?

eerste_decenium9Ja, nog steeds vinden we dit een perfecte manier van reizen om nieuwe landen, mensen en culturen te leren kennen. Na 10 jaar op de Zeezwaluw leven en met haar reizen is ons einddoel nog niet bereikt en genieten we nog steeds van de reis daarheen. De Zeezwaluw heeft hard gewerkt en ons een prima thuis gegeven in die 10 jaar, maar nu moeten wat plooien en vouwen recht gestreken worden evenals wat (technische) onderdelen vernieuwd worden, een heuse facelift dus! Helaas kunnen we de facelift bij onszelf niet zo eenvoudig uitvoeren dus plooien en vouwen blijven aanwezig maar gelukkig hebben wij nog geen slimme hulpmiddelen nodig om ons overeind te houden of voort te bewegen. Hier en daar een wat langere stop is alles wat we nodig hebben om weer nieuwe plannen te maken voor nieuwe uitdagingen.eerste_decenium10

Met opgeladen batterijen gaan we daarom gewoon door met ons leven als live-aboards en hopen ook het 2de decennium vol te maken.

Riens en Ineke Elswijk ab SY Zeezwaluw

Advertenties