Start in 2002

riens-2002Riens Elswijk is in 1954 in Amsterdam geboren en heeft daar tot zijn 17de gewoond, waarna hij naar Leek in Groningen verhuisde. Hij studeerde voor Scheepswerktuigkundige aan de Hogere Zeevaart School eerst in Amsterdam en later in Groningen.

In 1974 studeerde Riens af aan de Hogere Zeevaart School en ging bij ESSO varen als scheepswerktuigkundige op mammoet tankers (VLCC). In 1983 ging hij terug naar de Zeevaartschool voor de laatste serie diploma’s (scheepswerktuigkundige B en C) om zijn studie af te ronden. In 1985 verruilde hij de ESSO Tankers voor de ESSO raffinaderij in Rotterdam, waar hij als engineer ging werken en zich geen moment meer verveelde.

ineke-2002Ineke de Vries is in 1953 in Groningen geboren en heeft daar tot haar 11de gewoond voor ze verhuisde naar Hoogezand-Sappemeer. In 1971 verhuisde ze terug naar Groningen om in het Academisch Ziekenhuis voor verpleegkundige te studeren. In 1975 studeert Ineke af als verpleegkundige-A en gaat werken in de kinderkliniek in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG), waar ze de opleiding tot kinderverpleegkundige volgde. Ze werkt via uitzendbureaus tot 1986 in het AZG. Een keer per jaar, meestal gedurende de koude wintermaanden, vergezelt Ineke Riens op een 3-4 maanden reisje op de VLCC.

In het vroege voorjaar van 1972 hebben we elkaar in de stad Groningen ontmoet. In 1973 gaan we samenwonen en trouwen in november 1974.

In 1986 verhuisden we van Veendam naar Willemstad, 30 km ten zuiden van Rotterdam. Willemstad, een oud vestingstadje, ligt aan een van de oude rivierarmen het Hollands Diep. De eerste paar jaren surften we veel op het Hollands Diep maar in 1989 kochten we onze eerste zeilboot “Chinook”, een Etap 28. We leerden een hoop en hadden veel plezier in zeilen. In 1992 op onze 4-week durende zomervakantie, zeilden we zelfs met haar rond Fűnen in Denemarken. Tijdens deze reis begonnen we te dromen over het zeilen van lange afstanden en het voor een langere periode leven/wonen aan boord van een zeiljacht.riens-en-ineke-op-vlieland

Daarom verkochten we in 1993 onze Etap 28 en kochten een grotere boot, een Bavaria 350 Lagoon. Nu konden we langere tochten maken in de weekenden en tijdens de vakanties. We hadden meer ruimte en comfort en in 1997 schreven we voor de eerste keer in om aan de 1400Nm lange tocht “Driehoek Noordzee” (Den Helder-Shetland Eilanden-Noorwegen-Den Helder) mee te doen. We wilden kijken of we dit soort tochten leuk zouden vinden. Beiden waren we direct in ons element en werden helemaal gefascineerd door het lange afstand zeilen. Vanaf dat moment spaarden we elk dubbeltje en gingen op zoek naar een boot om op te wonen en waar lange tochten mee gezeild konden worden.

In juli 1999 zagen we de ACL 46 “Running Bare” in Muiden te koop liggen. Maar pas op 29 november, de dag van ons 25-jarig huwelijksfeest konden we ons de trotse eigenaars noemen. We herdoopten haar “Zeezwaluw”

Vanaf 1985 tot maart 2002 werkt Riens in vele verschillende engineering en supervisory functies op de raffinaderijen van Rotterdam en Antwerpen. Ineke gaat in de Dr. Daniel den Hoed Kliniek (het latere Erasmus Medisch Centrum) werken, volgt de studie oncologie, palliatieve zorg en pijnbestrijding. Ze werkt sinds 1993 in de functie van Verpleegkundige Consulent Thuiszorg Technologie en Palliatieve zorg en studeert in 2000 af als Verpleegkundig Specialist Chronisch Zieken.parkieten

In maart 2002 op de leeftijd van 48 & 49 jaar stoppen we met werken (voor werkgevers), verkopen ons schitterende huis in Willemstad en doen we afstand van 99,9% van onze bezittingen om daarmee het financiële gat te dichten tot aan onze pensionering. Eind maart 2002 verhuizen we, samen met onze parkieten naar de “Zeezwaluw” en worden live-a-boards.

Wanneer je de autodealer verlaat waar je net de laatste auto hebt verkocht dan overvalt je het gevoel een historisch moment mee te maken. Vanaf nu gaan we door het leven met geen andere sleutel op zak dan die van de kajuitingang. Wanneer we door de regen naar de bus lopen die ons naar de “Zeezwaluw” terugbrengt zijn we opgetogen. We hebben de sleutel naar de toekomst op zak, ons nieuwe leven gaat beginnen. Lees ook hoe het ons in “Het eerste decennium aan boord van de Zeezwaluw” is vergaan.

___/)___

Advertenties