Zeezwaluw Suffertje laatste nieuws

Nr 7 – 2018

“Sociale evenementen op Bonaire

De correspondent heeft het razend druk om de Zeezwaluwtjes bij te houden met hun sociale bezigheden. In het vorige Suffertje heeft hij jullie bijgepraat over hun veranderde plannen die in Bonaire verder worden uitgedacht en vormgegeven.

01_West_Caribische_Zee

De bemanning gaat regelmatig in conclaaf met andere zeilers die hier liggen en ook naar het westen willen. Daarnaast is WhatsAppen en messaging met collega zeilers op afstand die er al zijn (geweest) een goede 2de informatiebron. Uiteraard levert surfen op het internet ook aardig wat informatie op. De reis naar het westen begint steeds meer body te krijgen.

02_Mooringveld_BonaireIn het mooringveld van Kralendijk is het een drukte van belang. In de nacht dat de Zeezwaluw arriveerde waren er ongeveer 12 boeien vrij. Een paar dagen later waren alle boeien weer volledig bezet, wat daarna continue zo bleef. Wanneer er tussen 6 en 11 uur, boten vertrekken liggen de nieuwkomers al weer op de loer om direct een vrijgekomen boei op te pikken, met of zonder hulp van “liggende collega’s”. De correspondent heeft de Nederlandse zeilers vloot gestaag zien groeien en momenteel wappert de Nederlandse driekleur op zeker 10-12 schepen.03_CoCacola

Om elkaar te leren kennen en ontmoeten wordt er bijna wekelijks een evenement gepland. Een diner bij de plaatselijke “hamburger tent” op woensdag (als de rum in de Coca-Cola gratis is en de burgers slechts 8$) is een leuke gelegenheid om bij te praten. De Zeezwaluwtjes vermaken zich dus wel.

Een andere sociale happening was de BBQ op het mini strandje bij de Budget steiger. Iedere zeiler kent de Budget steiger. Want …… een Budgetbezoek (de plaatselijke watersportzaak), is onvermijdelijk voor elke zeiler. 04_BBQ1Het steigertje met het ministrandje grenst aan de hoge kade van de Kralendijkse boulevard. Deze hoge kademuur, heeft een brede bovenrand die handig is om als buffettafel te dienen, terwijl in de luwte van het muurtje de barbecues kunnen worden opgesteld.

Rond 4 uur is het dinghy-verzamelen geblazen bij het piepkleine steigertje waarna het ene na het andere bootje wordt uitgeladen. Na enig geduw en getrek ziet de correspondent dat alle dinghy’s aan lange lijnen worden gelegd, zodat ieder bootje een plekje vindt. Het eetfestijn kan beginnen!

 

De BBQ’s zijn er in 2 vormen, met ouderwetse kooltjes (de zeezwaluw versie) en gasgestookte. Onder het genot van een meegebracht drankje maakt iedereen kennis met elkaar en krijgen de BBQ’s de tijd om op temperatuur te komen. Het is beregezellig en heerlijke salades, (gevuld)stokbrood en allerlei vernuftig gereedgemaakte 07a_BBQ5vleesproducten (waarbij satésaus uiteraard niet ontbreekt) vinden hun weg naar de hongerige magen. Intussen verdwijnt het zonnetje in schitterende kleuren achter Klein Bonaire terwijl aan de donkere hemel één voor één de sterren verschijnen. De boulevard en de “buffettafel” worden nu verlicht door de straatlantaarns, terwijl iedereen gezellig eet, drinkt en vrolijk is!

 

De Zeezwaluw BBQ moet uiteindelijk worden gedoofd met zeewater omdat de kooltjes nog gloeien. Is nix in een rubberbootje volgens de bemanning! De drijfnatte en baggervette BBQ wordt in plastic gewikkeld voor het in het rubbertje beland. Het is al laat voor alle feestattributen van de kade, steiger en het strandje zijn opgeruimd en iedere zeiler weer in de eigen dinghy bootwaarts keert. Het was een oergezellige BBQ die menig langs kuierende boulevardwandelaar een glimlach ontlokte.

De Zeezwaluwtjes hebben samen met de Zanzibar bemanning het Washington Slagbaai Nationaal Park aan de noordzijde van Bonaire, bezocht. Dit tweedaagse avontuur was heel bijzonder en indrukwekkend. Daarom wordt dit bezoek in een apart Reisverslag verwerkt die zo spoedig mogelijk zal verschijnen is de correspondent beloofd. Als voorproefje alvast één van de mooie panorama foto’s.

11_Washington_Slagbaai_Nationaal_Park

~~~/)~~~

Voor meer Zeezwaluw Suffertjes nieuws uit 2018 klik HIER.

Ga voor het laatste reisverslag naar:

Ankerinformatie over de ABC-eilanden:  Bonaire en Curaçao

___/)___

 

Advertenties