Zeezwaluw Suffertje laatste nieuws

Nr 8- 2018

“Bonaire-dag of Dag van de Vlag

Op 6 september, al vroeg in de ochtend, worden de Zeezwaluwtjes met luid getrommel vanaf de wal begroet. Het klinkt als een muziekkorps. Twee slaperige koppen proberen vanuit de kuip te ontdekken waar het “lawaai” vandaan komt. Ze zien nix maar de muziek blijft klinken en na even Googelen blijkt het Bonaire-Dag te zijn, een officiële feestdag.

“Bonair1_Vlag_hijsen_Bonaire_Dage-dag “Dia di Himno i Bandera di Boneiru ”wordt ook wel de dag van de vlag genoemd. Er wordt gevierd dat op deze dag in 1499 het eiland werd ontdekt door Spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda (1465-1515) en Amerigo Vespucci (1454-1512). De feestelijkheden zullen starten om 8.00 uur in het Passangrahan en vanaf 9.00 uur is het officiële deel op het Wilhelminaplein tot 13.00 uur”.

De Zeezwaluwtjes gaan op stap om te zien wat de “feestelijkheden” inhouden. Het vlaghijs-ritueel door de padvinders is bij zonsopkomst al voltrokken. Daar waren ze te laat voor maar gelukkig had de Bonaire Internetkrant een mooie foto geplaatst.

De betekenis van de vlag van Bonaire is in een vorig jaar verschenen Zeezwaluw Suffertje uitgelegd. Maar op Bonaire-dag of dag van de Vlag wil de correspondent het graag nog een keer herhalen.

“De vlag van Bonaire is in gebruik sinds 11 december 1981. De vlag van Bonaire bestaat uit twee driehoeken gescheiden door een diagonale witte strook. De grotere driehoek is blauw, het bevindt zich in de rechter benedenhoek. De kleinere gele driehoek bevindt zich in de linkerbovenhoek. Het blauw vertegenwoordigt de zee en het geel de zon. 2_Vlag_BonaireBinnen de witte strook is er een zwart kompas met een rode, puntige ster. Het kompas is een symbool van de bevolking van Bonaire: het eiland is bewoond door mensen die uit de vier windstreken van de wereld zijn gekomen. De zes punten van de ster verwijzen naar de oorspronkelijke zes dorpen die op het eiland zijn opgericht (Playa, Nikiboko, Tera Korá, Antriol, Nort Saliña en Rincon) De kleuren rood, wit en blauw zitten ook in de Nederlandse vlag en weerspiegelen de loyaliteit van het eiland aan het Koninkrijk der Nederlanden”.

Met een omweg door de stille straten van Kralendijk wandelt de bemanning naar het Wilhelminaplein waar de feestelijkheden volgens de aankondiging moeten plaatsvinden. Hoe dichter ze in de buurt van het feestplein komen hoe luider de muziek wordt.

Een pleintje eerder (het stikt van de pleintjes) rusten de zeelui even uit en drinken wat water. Het bankje staat in de schaduw van een mooie boom, zalig! Terwijl ze luisteren naar de muziek, klinken boven hun hoofden luid en heel hard andere geluiden.3_Bonaire_PapagaaiDe Bonaire papegaaien proberen duidelijk boven de muziek uit te kwetteren. Omhoogkijkend, zien ze twee “Papagaaien-Muppets” op een tak “praten”. Zouden ze geen fan zijn van de luide muziek? De Zeezwaluwtjes weten het niet maar vinden het gekwetter ook veel rustgevender. Het Muppet-paar blijft gezellig zitten maar gluurt af en toe even naar de mensen op het bankje om te zien of ze nog genieten van hun luid papagaaiengebabbel.

Toch wandelen ze even later verder naar het Wilhelminaplein. Het is er al aardig druk en er staat zelfs een heuse NOS-wagen met opnameapparatuur. De cameraman zit op het dak van de wagen lekker in het windje! Een grote tent met stoeltjes voor genodigden staat recht tegenover het mooi versierde bestuursgebouw (gemeentehuis). Er naast staat de vlaggenstok met de grote fier wapperende vlag in top.

De Zeezwaluwtjes kunnen niet zien waar iedereen naar kijkt, zo druk is het. Rustig naar voren lopend zien ze nog net een minuutje van een fraai gekleed paar die een volksdans uitvoert. De uitvoering wordt hooglijk gewaardeerd getuige het luide applaus wat volgt.

4_Bonaire_Dag_collageHet blijkt een soort wedstrijd te zijn. De ene na de andere groep komt op, beeld een activiteit uit zoals de Vissers die een haai vangen of de stierenvechters en de ezel.

Andere fantastisch geklede groepen dansen en zingen net als tijdens het carnaval. Na een uurtje Bonaire’ vermaak, hebben de Zeezwaluwtjes het wel gezien. Het feest duurt nog zeker een uur en daarna nog wachten op de uitslag vergt teveel van de zeelui. Het is 33° in de schaduw en zij staan in het zonnetje te bakken. De uitslag wordt door hen wel gelezen in de inmiddels bekende digitale krant van Bonaire.

In de schaduw in de kuip geniet de bemanning verder van de feestelijke achtergrondmuziek. ’s Middags is er een andere drukte en herrie van belang. Op de promenade flaneren (rondjes rijden) een aantal uren veel luidruchtige motoren met bestuurders die aan hanengedr5_Vuurwerkag leiden. De een wil nog hardere uitlaat-knallen maken dan zijn voorganger!

Pas als het donker is geworden, keert er een redelijk rust weer en de Bonaire-dag of Dag van de Vlag wordt afgesloten met een kort, mooi vuurwerk wat perfect te zien is voor de Zeezwaluwtjes vanuit de kuip.

~~~/)~~~

Voor meer Zeezwaluw Suffertjes nieuws uit 2018 klik HIER.

Ga voor het laatste reisverslag naar:

EXTRA EDITIE Zeezwaluw Suffertje met veranderde reisplannen! onder de Tab Reisplannen!

Advertenties