Zeezwaluw Suffertje laatste nieuws

Nr 4 – 2018

“Het zeilersleven is (af)wachten

De correspondent wacht al een tijdje op het vertrekbericht van de Zeezwaluw bemanning. Helaas, hij moet nog wat langer wachten. Wachten, wachten en wachten….. Eerst moesten de Zeezwaluwtjes wachten tot ze van de griep waren hersteld, daarna wachten op de kant tot de bestelde dieptemeter arriveert. Nu weer wachten tot vertrek.

26 CM weer dobberenNa de tewaterlating van de Zeezwaluw op 4 april waren er nog een paar rustige dagen qua wind.

Die dagen had de bemanning nodig om de boot in gereedheid te brengen voor vertrek. Satelliet telefoon en email service worden weer “gereanimeerd” middels een 3-maand account. Gribfiles binnenhalen, aandachtig bestuderen en een goed weerwindow bepalen. Alle inkopen worden gedaan om op dinsdag de 10de uit te klaren waarna vertrek op woensdag 11 april zou volgen. Perfect geregeld en een goed plan zou je denken. Echter, het al krappe weerwindow wordt gestaag kleiner bij het binnenhalen van de dagelijks Gribfiles.

Uiteindelijk blijken er maar 2 dagen met redelijke wind te zijn, oost tot noordoost 3-4. Vanaf vrijdag zal het weer gaan poeieren pal vanuit het oosten. Regen 125-30kn (op 10m). Geen optie om in die aan-de-windse condities met stroming tegen per-sé naar Sint Maarten te stuiteren, vinden de Zeezwaluwtjes. Opnieuw wachten dus op een goed weerwindow.

Intussen worden in de nieuwe wachttijd nog enkele klusjes aangepakt die nog in de “wachtkamer” lagen. Het glas in het voorste dekluik moet opnieuw gekit worden omdat het een minuscuul maar irritant lekje heeft.

De 24 schroeven verwijderen voor de oude kitrand wordt uitkrabt. Alle vlakken schoon en vetvrij maken voordat het raam weer in de sponning gekit kan worden en de schroeven teruggeplaatst. Het kitten kan niet wachten en moet snel gedaan worden bij temperaturen boven de 30°C. Maar het is gelukt. Nog even wat verdachte natte plekken langs de naden van het teakdek uitkrabben en opnieuw kitten. Twee klussen ook weer gereed. Maar nog steeds geen nieuw geschikt weerwindow. Nog steeds wachten.

De bemanning is niet alleen in hun harde bestaan van wachten. Op vrijdagmiddag komt een mooie vogel de Zeezwaluwtjes op de steiger gezelschap houden. Hij/zij staat doodstil te wachten om een visje te verschalken. Even het geelvoetige exemplaar gegoogeld om te ontdekken dat het hier om een kleine groene reiger gaat. Net als alle reigers ziet het verenpak er van dit exemplaar er een beetje slordig uit.

Tijdens het wachten op een voorbij zwemmend visje had hij/zij toch wel wat aandacht aan het verenpak kunnen schenken. 11_Zondag15-4Intussen is het zondag 15 april geworden en nog steeds is het in de hele Carieb hommeles qua wind. Zelfs aan de oostkant van de Windward en Leeward eilanden. Er ligt een enorme storing op de Atlantische Oceaan die voor deze harde wind verantwoordelijk is. Dus nog steeds ….. wacht de bemanning. Wat doe je dan zoal tijdens de wachtperiodes vragen jullie je waarschijnlijk af?? (De gewone besognes zoals handwasje, harenknippen, eten koken, socialiseren, opruimen en stofzuigen daargelaten natuurlijk).

Ze gaan ook alvast het zeiltraject westwaarts bestuderen, de richting van Colombia, Panama en San Blas eilanden, Honduras en Guatemala. De gratis beschikbare pilots op het internet worden gedownload en informatie van andere zeilers verzameld en opgeslagen. Het wachten is nu op tijd om deze nieuwe informatie te bestuderen.

Leuke dingen doen ze ook tijdens dat wachten. Zoals een mooie wandeling maken naar Fort Nassau (de Maritieme Post die de toegang tot de Annabaai en de Pontjesbrug beheert).

Het is goed voor de conditie en levert ook mooie plaatjes op van de omgeving van Curaçao Marine Marina. Het is zeker de moeite waard om dit mooi gerestaureerde fort wat al honderden jaren op de heuvel de wacht houdt, te bezoeken. Het uitzicht is fenomenaal!09_Schottegat

Zoals de Gribfiles zich nu laten aanzien zal er tot komende zondag 22 april geen weerwindow zijn om te vertrekken. Opnieuw wachten en geduld oefenen voor de bemanning van de Zeezwaluw.11c_Zondag 22-04

Helaas is er geen ”appje” beschikbaar om de wind te laten doen wat de zeiler wil. Misschien in de toekomst???? Afwachten ook wat dat betreft dus.

Dus houd Marine Traffic in de gaten om te zien wanneer de bemanning met de Zeezwaluw echt het ruime sop heeft gekozen!

___/)___

Voor meer Zeezwaluw Suffertjes nieuws uit 2018 klik HIER.

Reisplannen 2018 zijn bekend!

Ga voor de laatste 2 reisverslagen naar:

Nieuwe ankerinformatie over de ABC-eilanden:  Bonaire en Curaçao

___/)___

 

Advertenties