Zeezwaluw Suffertje laatste nieuws

Nr 1 – 2018

“Hallo Hallo, Het Busje komt zo …..”

Op een rustige ochtend om 8 uur luistert de correspondent weer eens naar de marifoon op kanaal 72. Als een echt Nederlands nieuwsgierig Aagje, wil hij wel op de hoogte blijven van het reilen en zeilen op de ankerplaats van het Spaanse Water. Ineens gaat ie rechtop zitten want uit de speaker klinkt een bekende stem; 

Good morning, welcome to the Curaçao Cruisers Information Net. I am Ineke of the Sailing Vessel Zeezwaluw and your net-controller today”.

Wel heb je ooit, denkt ie. De bemanning van de Zeezwaluw is in de ether geklommen! Aandachtig luistert hij wat er voor interessants wordt verteld. Oren gaan op het standje “luisteren” en de volumeknop wordt verder opgedraaid. Hij luistert nu heel aandachtig. Het netje wordt in het Engels uitgezonden met vandaag een Neerlands accentje. (Maar hij kan het goed volgen deelt hij later aan de bemanning mee).Ochtend netje
Diverse onderwerpen komen puntsgewijs aan de orde. Allereerst wordt gevraagd of iemand hulp nodig heeft of informatie in de meest brede zin daarover. Waarna aangeboden hulp en georganiseerde activiteiten voor- en door zeilers volgen. Dan komt de aanbieding van opgegraven, overbodige bootspullen aan de orde; om te verkopen, te ruilen of weg te geven. Als laatste wordt de mogelijkheid geboden om zaken aan de orde te stellen die nog niet genoemd zijn maar wel de aandacht vragen van de zeilers gemeenschap. Daarna wordt het “netje” afgesloten. (De correspondent vindt dat Ineke het er niet slecht vanaf brengt bij haar vuurdoop in de ether!)
Binnen 5 minuten is het hele “netje” gestart en weer afgelopen. Het gaat een stuk sneller dan “het netje” in Grenada, die minstens 30 minuten duurt.

De correspondent kleedt zich snel aan om een bezoekje aan de Zeezwaluw bemanning te brengen. Hij wil meer informatie om het eerste Zeezwaluw Suffertje van 2018 te vullen.
Even na half negen, diezelfde ochtend arriveert hij bij de vissershaven aan het Spaanse Water en ziet dat het Zeezwaluw “rubbertje” aan het steigertje ligt afgemeerd. Om zich heen kijkend, ziet hij net de deur van een busje dichtschuiven en wegrijden. Helaas, pindakaas, hij heeft ze blijkbaar net gemist!
Hij is niet zo snel uit het veld geslagen en vraagt aan de bewaker van de haven, die bij het hek op een stoeltje de wacht houdt, of hij weet waar dat busje heenging en of de passagiers zeilers waren. Het blijkt dat dit de dagelijkse gratis boodschappen bus naar supermarkt Vreugdenhil is die om 8.30 uur vertrekt van de haven en rond 10,30 uur weer terugkomt. Aha, ja het woord gratis doet het hem denkt de correspondent.

Rond tienen rollen er een flink aantal zeilers uit de net gearriveerde bus. De chauffeur is zo dicht mogelijk bij de steiger gestopt om het de “grijze lading” zo gemakkelijk mogelijk te maken. Vervolgens worden de zware tassen met heerlijkheden uitgeladen en verdwijnen één voor één in de diverse afgemeerde dinghy’s.
Net op tijd onderschept de correspondent de Zeezwaluwtjes. Gelukkig hadden ze wel even tijd voor een informatief gesprek ten aanzien van de gratis boodschappen bus en de nieuwe “ether activiteiten”. In overleg met de net-coördinator is afgesproken dat Ineke 2 van de 6 dagen net-controller is, zolang ze op het Spaanse Water ten anker liggen (of het niet meer leuk vindt)

De boodschappen bus blijkt gesubsidieerd door supermarkt Vreugdenhil en rijdt 6 dagen per week. De vriendelijke chauffeur doet af en toe op verzoek nog wel eens een D-toer. Het is een snelle service naar een grote supermarkt waar ook een watersportzaak, een ijzerwarenwinkel, apotheek, wasserij etc. in de buurt zijn. Een geschenk voor de autoloze zeilers die op het Spaanse Water ten anker liggen, vertellen de Zeezwaluwtjes.
Na dit verhelderende gesprek helpt de correspondent de bemanning nog even om alle tassen in hun rubbertje te zetten. Ze maken de lijnen los en varen terug naar de Zeezwaluw. Hij ziet ze nog net om de hoek van de vissershaven verdwijnen, met een open paraplu in de aanslag om de aanstormende spray van de wind-golven terug te kunnen koppen om (hopelijk) droog te blijven. Snel vertrekt de correspondent richting thuisbasis om zijn eerste Zeezwaluw Suffertje van 2018 te vullen.
Een goed begin is het halve werk.

Nagekomen bericht:

“This is sailing vessel Zeezwaluw with a general announcement; we wish you all a smooth splash into 2018. Zeezwaluw out” 

___/)___

Voor meer Zeezwaluw Suffertjes nieuws uit 2018 klik HIER. Voor alle Zeezwaluw Suffertjes uit 2017 klik op 2017

Ga voor het laatste resverslag naar Bonaire, Caribisch Nederland

Nieuwe anker informatie over de ABC-eilanden:  Bonaire en Curacao

___/)___

 

Advertenties